En gul lök

Jag har funderat på det många gånger. 
En gul lök!

Hur många recept innehåller inte just det? En gul lök!

Har ni nånsin tänkt på mångfalden i storlek på lökar? Det har jag!

En gul lök är ungefär lika svävande som att skriva att en bil drar 0.5 – 2.5 liter milen eller att att till stadens city är det 5 – 18 km!

En gul lök. 

Haha!

Fixat

Igår 28 maj 2015 fick jag min favoritbastrombon,
min Bach 50 med thayerventiler, lagad!
Den åkte i backen för några månader sen. En buckla på tersventilens bygel och lite snett å vint blev resultatet efter den olyckan. Dessutom så funkade kvartventilen endast om locket öppnades lite. Bäst att fixa!
Bach50B
Det blev lite längre jobb än väntat för Lars Gerdt. För att få allt att funka helt ut så blev så blev han tvungen att löda om en hel del stag.
Nu funkar ventilerna perfekt. Dessutom slipper jag lossa en del stagskruvar för att kunna flytta stämbygeln.
Jag är väldigt nöjd!

Detaljer och helhet

Jag är en pedantisk man.
På många sätt.
På andra sätt är jag en slarver.
I allt detta finns helheten och alla detaljer. I mig, av mig.
Om man inte tittar noga ser man inte alla detaljer.
Tittar man för noga ser man kanske inte helheten.

I mitt jobb som musiker försöker jag vara så noga som jag kan i alla detaljer av mitt spel.
Intonation, klang, timing, legato o.s.v. Denna noggranna behandling av mitt spel har nog ibland hämmat helheten. Jag tror det, andra kanske inte märkt det.
Vad menar jag?
Jo!
Jag har svårt att ”fejka” och ”fuska” t.ex. i snabba passager. Tekniskt snabba alltså.
Att spela en massa ”omöjliga” toner hur snabbt om helst. Många trombonister, även många namnkunniga, har lärt sig att ”acceptera” hur det låter när man spelar ”omöjliga” saker. Alltså spelar fortare än det egentligen går.
Vad dillar mannen om, tänker kanske du?
Alltså. För mig har min pedantiska ådra varit (och är) ett hinder att spela så där otroligt fort som vissa ”cirkustrombonister” kan. Jag är för hård mot mig själv. Det låter helt enkelt inte tillräckligt bra. När jag gör det.
Ibland gör jag det ändå. Kanske låter det lika bra som av någon annan som ”kan” spela fort, kanske inte. Troligtvis inte för att man måste nog öva på att ”fejka”.
Jag skulle vilja kunna spela så där otroligt snabbt, så folk blir så imponerade av det att de säger, ”Å vilken trombonist”! Det är säkert många amatörtrombonister som kan spela snabbare än jag. Absolut kan många proffs göra det.
Där är en brist i min helhet. Så menar jag.

Vad i bilden ser du?
VitsippOspindel

Fotografering

Ett stort intresse jag har är fotografering. Det har jag haft länge men hösten 2014 så återupptog jag det ordentligt igen efter att det ”vilat” ett tag.
Jag har ett Pentaxsystem och mitt använder huvudsakligen ett K5 hus.
Oftast har jag med kameran när jag är ute med hunden.
Det har blivit många bilder på vår Millie genom åren.
I omgivningen runt vårt hus finns det väldigt fin natur och en hel del fåglar. Bl.a. har jag tagit en massa bilder på hackspettar:
20140230B2000

Min tanke är att jag ska utvidga denna sida, eller göra en till sida där jag visar en del av mina bilder. Fram till dess kan ni njuta av denna samt ta en titt på min facebooksida.

Längesen

Ja!

Det var väldigt längesen jag gjorde ett inlägg på min nyhetssida. Men nu blir det ändring. Här kommer ett livstecken.
Jag har varit sjuk ganska länge. Nåt konstigt problem med öronen som förvränger alla ljud. Det visade sig att det är vätska innanför trumhinnan som gör att det mesta låter konstigt. Jag tror att de flesta kan föreställa sig hur det är att vara musiker och uppleva allt ljud som väldigt annorlunda mot normalt! I tillägg så har det varit en allmän förkylning och trötthet.

Det bästa är att det kommer gå över av sig självt. Det sämsta är att det kan ta 8-12 veckor enligt den läkare jag träffat!
Jag är inne på min 8.e vecka nu. Helt klart är jag bättre, men ännu inte helt bra.

Krafterna har i alla fall återvänt så pass mycket att jag orkat börja öva ordentligt igen. Hoppfullt!
Skönt!

 

 

Millie

Fritid

För någon månad sen uppdaterade jag min kamerautrustning. Jag hade tidigare en Pentax K 100D men tyckte att det fanns vissa begränsningar med det huset. Trots att jag inte har en hel massa objektiv sen tidigare så insåg jag att det skulle vara dumt att behöva köpa allt nytt. Byte av hus till ett nyare av samma fabrikant skulle innebära att all kringutrustning skulle kunna användas igen. Dessutom tycker jag om greppet på Pentax. Den ligger bra i handen.
Nu kan man få bra bilder även med andra kameramärken, så mitt intresse och inlägg handlar inte om att promota Pentax på något sätt. Skulle det vara så att någon tycker att jag skulle må bra av att få någon form av ersättning för mina lovord om just Pentax så tar jag gärna emot lite slantar.
Skämt åsido!

Jag fotar för att jag tycker det är kul!
Jag fotar gärna barnbarnen! Underbara motiv!

Dessutom fotar jag vår hund, Millie. Hon är en glädjekälla och en underbar vän! Och mitt största fritidsintresse! Det som tar mest tid vid sidan om mitt arbete är just hon.

Denna post blir som en introduktion. Jag har tänkt att utvidga min webbplats till att innehålla även andra bilder än bilder på tromboner.

Så här är hon, älskade Millie:

Millie

 

Julledigt

Äntligen!
En lång och variationsrik höstsäsong är över. Pop-, rock-, film-, brass-, opera-, jul- och vanliga klassiska konserter har funnits med på programmet. Ett deltagande i Stockholm folkmusik festival fanns även det på schemat. I samband med den konserten släpptes den omtalade CDn ”Symphonic Stomp of Sweden”!

Gävlesymfonikerna har i höst samarbetat med både små och stora grupper såsom Stockholms chamber brass, Linnékvintetten, Västerås Sinfonietta, Dalasinfoniettan. Forsbacka kammarkör och kulturskolans körer har sjungit med oss. Dessutom har vi varit med om två TV-inspelningar som båda har visats i SVT under december månad.
Vi har gästats av ett antal solister och dirigenter. Ett minst sagt blandat utbud.

Nu är det ledigt fram till några dagar in på nya året. Det kommer bli ett spännande halvår med bl.a. samarbete med Folkteatern Gävleborg. Mer om det kommande senare.

God jul!

Med Djävulen i hälarna

På lördag kl 20:00 sänder SVT2 veckans föreställning med Gävle symfoniorkester.
Riksspelmannen Görgen Antonson bjuder tillsammans med Gävle symfoniker på farlig folkmusik i stadens gamla gasklocka.
Ett hyllat samarbete presenterat av Martin Emtenäs i musikalisk ledning av nyligen bortgångne dirigenten Mats Rondin.

Helt klart värt att titta på!

Henrik Dorsin

Idag är han här! 2014 års julvärd på SVT. En månad för tidigt men i julmusiktagen.
Gävle symfoniorkester gör i morgon 22/11, tillsammans med Henrik Dorsin två konserter i Gävle konserthus.
De spelas in av SVT för att sändas någon gång i december.
Återkommer om tid.
Innan dess kan ni njuta av musiken vi redan spelat in. Den finns på Spotify.
Sök på Henrik Dorsin.

Jag kan dock redan här och nu avslöja att det kommer fler låtar live än vi gör på CDn

Välkommen å njut!